Γιατί αυξάνονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μετά τις διακοπές
Η ασφάλεια στο σεξ, η ενημέρωση και η πρόληψη είναι βασικά για να αποφύγουμε τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) σε γενικές γραμμές μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και προφανώς είναι νοσήματα που μας αφορούν όλο τον χρόνο. Όπως όμως και τα κονδυλώματα, που είναι μια μορφή τους, έτσι και τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι πιθανότερο να παρουσιαστούν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι οργανισμοί που τα προκαλούν μπορούν να μεταφερθούν από άτομο σε άτομο μέσω του αίματος, του σπέρματος, των κολπικών, ή και άλλων σωματικών υγρών.

Ωστόσο, κάποια από τα νοσήματα αυτά μπορούν να μεταδοθούν και χωρίς τη σεξουαλική επαφή, όπως για παράδειγμα κατά τον τοκετό, ή την κύηση όπου υπάρχει η πιθανότητα μετάδοσης του νοσήματος από τη μητέρα στο παιδί, ή ακόμα και μέσω μιας μετάγγισης μολυσμένου αίματος, καθώς και στην περίπτωση της κοινής χρήση συρίγγων. Η μετάδοση είναι πολύ πιθανή ακόμα και από άτομα που φαίνονται απόλυτα υγιή και που στην πραγματικότητα δε γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από κάποιο ΣΜΝ. Πολλά από τα ΣΜΝ δεν προκαλούν συμπτώματα κι εν μέρει γι αυτό οι ειδικοί προτιμούν τον όρο «σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις» από τον όρο «σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα».

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε αριθμούς
Περίπου 12 εκ. Ευρωπαίοι μολύνονται από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα το χρόνο
Περίπου 3 στους 4 Ευρωπαίους μεταξύ 15 και 49 ετών έχουν μολυνθεί από τον HPV σε ολόκληρη τη ζωή τους.
Η διάγνωση HPV σε μία μονογαμική σχέση ΔΕΝ σημαίνει πάντα απιστία.
Η ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων ευνοεί τη μετάδοση του ιού του AIDS.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος, μπορεί να προσδώσει τελείως διαφορετική πορεία και πρόγνωση, ακόμη και όταν πρόκειται για το πιο επικίνδυνο εξ αυτών, το AIDS. Για τον λόγο αυτό, οι ασθενείς είναι σημαντικό να υποβάλλονται σε ένα τακτικό προληπτικό έλεγχο για ΣΜΝ ακόμα και εάν δεν έχουν συμπτώματα. Εάν το σεξουαλικό σας ιστορικό και τα τρέχοντα σημεία και συμπτώματα είναι ενδεικτικά της μόλυνσης σας με ένα ΣΜΝ υπάρχουν εργαστηριακά τεστ που μπορούν να εντοπίσουν την αιτία, καθώς και να ανιχνεύσουν πιθανές συνυπάρχουσες λοιμώξεις.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι διάγνωσης:

Εξετάσεις αίματος. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση του HIV, η των προχωρημένων σταδίων της σύφιλης.
Εξετάσεις ούρων. Κάποια ΣΜΝ μπορεί να επιβεβαιωθούν από μια ανάλυση ούρων.
Εξετάσεις υγρών. Εάν έχετε ενεργά έλκη στα γεννητικά σας όργανα, η εξέταση δειγμάτων των υγρών από αυτά μπορεί να καθορίσουν τον τύπο της λοίμωξης. Τα εργαστηριακά τεστ του υλικού από ένα έλκος, ή κάποιο έκκριμα μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση συχνών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων που οφείλονται σε βακτήρια και σε κάποιους ιούς, ενώ βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο.
Τα ΣΜΝ έχουν ένα μεγάλο εύρος σημείων και συμπτωμάτων και γι’ αυτό συχνά παραμένουν απαρατήρητα μέχρι να εμφανιστούν επιπλοκές, ή να διαγνωστεί ο/η σύντροφος.

Επικοινώνησε με τον γιατρό σου αν παρατηρήσεις ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

Έλκη, ή εξογκώματα στα γεννητικά όργανα, τη στοματική κοιλότητα, ή την περιοχή του πρωκτού
Αίσθημα πόνου, ή καύσου κατά την ούρηση
Έκκριση από το πέος
Κολπική έκκριση
Μη συνηθισμένη κολπική αιμορραγία
Επώδυνοι, πρησμένοι λεμφαδένες, εντοπισμένοι κυρίως στη βουβωνική περιοχή, αλλά κάποιες φορές πιο εξαπλωμένοι
Πόνος στο υπογάστριο
Εξάνθημα στον κορμό, τα χέρια και τα πόδια
Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν λίγες ημέρες μετά την έκθεση, ανάλογα με τον οργανισμό. Μπορεί να αποχωρήσουν μετά από μερικές εβδομάδες ακόμα και χωρίς θεραπεία, αλλά κάποιες φορές εξελίσσονται και οδηγούν σε επιπλοκές, ή υποτροπιάζουν.

Πηγή: Capital Health